Sztrilich.hu

Üdvözöljük a Sztrilich család honlapján!

Családtörténet

Alul a víznek árja...

Nem tudok napirendre térni három üdülőhelyi törzslakos 2001. augusztus 5-i, vasárnapi szerencsétlen vízi balesete felett. Hasonló, helybelieket érintő gyászeset utoljára 1962-ben volt, amikor két tizenéves, Hilvert Júlia és Nagy Imre lelték halálukat ugyanezen a strandon. 
 Kellett, hogy legyen valami szokatlan természeti jelenség, vízmozgás, vagy hullámzás, amit a Sztrilieh-család tapasztalt tagjai a tragikus napon nem vettek figyelembe. Magam azon a napon nem voltam Balatonszemesen, utólag próbálom rekonstruálni az eseményeket. Van-e valami megváltozott szituáció a szemesi strandon? Igen, van. Hosszú homokos feltöltődés, zátony5 víz alatti sziget alakult ki, bokáig érő 10-30 cm sekélysegű vízzel, a parttal párhuzamosan, a parttól 350 m-re, a mólótól egészen a Vasvári Pál utcai strand végéig. H sekély víz és a part közötti 300 m széles sávban a víz már mélyebb, csípőig ér, 50-80 cm-es, Ugyanilyen homokzátony van azután a kormány-iidülötöl K-re, a Balatonőszöd község szabadstrandja előtt is. Mi történik egy erős szél esetén? 
 Két olyan áramlási hatás is fellép, mely a 300 méter széles parti sáv 50-80 cm mély vizének szintjét megemeli, ezt a parti sávot többletvízzel feltölteni igyekszik. Egyik hatás a homokzátonyon átbukó hullámok, másik a balatoni vízlengés. Egy ÉNy-i vihar esetén a tó vize átnyomódik a déli partra. Akaliban akár 10 cm-t is süllyed, Szemesen akár 10 cm-t is emelkedik ilyenkor a vízszint. Az említett két módon a part közelébe jutó többletvíznek valami módon vissza kell jutnia a főmederbe. Ha itt nem lenne homokzátony, vagy ha magasabb lenne a vízállás, akkor a hullámok alatt, a fenék mentén a víz visszaáramolna a tóba. A mostani rendkívül alacsony vízállásnál ezt nem tudja megtenni, mert a magasra nőtt homokzátonyon folyamatosan átbukó hullámok ennek; gátat vetnek. A többlet víz ezért oldalt áramlik ki. Mivel a móló felől be van szorítva, a kormányüdülő előtt, annak kotrással kimélyített - jelenleg is 2,4 m mély - hajózó csatornáján keresztül folyik vissza a Balatonba. 
 Erős ÉNy-i szél esetén egy a kormányüdülő előtt a vízbe dobott fadarabot a hullámok nem a part felé sodornak, hanem az áramlás kifelé viszi, a nagy víz felé. Erős ÉNy-i szélben a Kormányüdülő előtt egy vitorlás hajót nem lehet úgy lehorgonyozni, hogy a hajó orra a szélbe álljon, mert az áramlás a hajót mindegyre kifordítja. Aki fürdött már a Dunában az tudja, hogy ott a mellig érő folyóvízben már nem lehet talpon maradni, muszáj úszni a vízzel. Talán ez történhetett a tragikus sorsú Sztrilichekkel is. Az 1300 méter hosszú zátonyt megkerülő, a vízlengés és a hullámzás által táplált vízfolyás elragadta őket a mélyre kotort hajózó útvonalba, ahol már nem tudtak leállni. Vitte őket a mélyvíz felé, szemben a hullámzással, hogy néhány száz méteres tóközép felé való sodródás után szétszórja őket, és egymástól több száz méterre, más-más helyen hozza újra a partra őket. Hogy ezen hosszú "utazás" során mikor, mi módon érte őket a halál, azt már sohasem fogjuk megtudni. 

 A tények röviden:
 Ragyogó napsütés, kék ég, hőség, erős szél, tarajos hullámok a Balatonon. A parton hosszan fűrdőzők, szörfösök. Panni és Kata vidáman ugráltak a mellig érő vízben. Elfáradtak és megbeszélték, hogy kifelé úsznak, mert így hamarabb kiérnek, hiszen a hullámok a part felé sodródtak. Úszás közben ijedten vették észre, hogy nem közelednek a part felé, hanem már a lábuk sem ér le. - Nem tudhatták, amit a vízi-mentők később megtapasztaltak, hogy éppen azon a helyen a Balaton alacsony vízállása miatt egy erős befelé áramlás alakult ki, ami Őket is a mélyvízbe sodorta. - Panni lába valószínű görcsöt kapott, így még kevésbé tudott az áramlással szembe úszni. Kata megpróbált segíteni, de hamar rájöttek, hogy ez reménytelen. Panni a vízre feküdt és Kata segítségéért indult. Arra haladó szörfösöknek kiabált, de azok nem vették észre. Találkozott az éppen befelé jövő Vilmával és kérte menjen Pannihoz, mert bajban van. Vilma és Balázs is, aki szintén észrevette, hogy baj van, Panni felé indult. Kata többször visszanézett, néhány perc múlva már nem látta sem Pannit, sem Vilmát, csak azt látta, hogy Balázs makacsul újra meg újra lebukott, ott ahol Panni eltűnt a szeme elől. Mire Kata értesítésére kb. 10 perc múlva a vélt helyszínre a segítség megérkezett már nem találtak senkit.
 Számunkra az volt az első óriási vigasztalás, hogy mindhármukat úgy találták meg, mintha békésen mosolyogva aludnának. A küzdelem, amelyet Vilma és Balázs életüket feláldozva Panniért vívtak, földi megítélés szerint szörnyű kudarc volt, az Ő arcuk azonban valami másról tanúskodott.
 Senkinek nincsen nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért.

 "Nem értelek Uram, de bízom Benned"
a Sztrilich család 

 2001. augusztus 5.
 (Hisszük a szentek közösségét, a test feltámadását és az örök életet
 köszönjük az imádság megtartó erejét, és a segítő szeretetet,
 a Sztrilich család