Sztrilich.hu

Üdvözöljük a Sztrilich család honlapján!

Családtörténet

Józsefváros legnagyobb kereskedelmi vállalata


A német származású, székesfehérvári születésű Heinrich Alajos (1776-1844) 1809-ben költözött Pestre, ahol egyidejűleg polgárjogot nyert. Alajos és fivére, Ferenc (1779-1855) 1827-ben Omoroviczyai előnévvel magyar nemességet kapott Ferenc császártól. Alajos a pesti polgárőrség adjutánsaként tevékenykedett, majd a pesti községi tanács tagjává választották, Ferenc pedig gabonaszállítással szerzett magának érdemeket.
 A század közepén Heinrich Alajos vaskereskedést alapított a Belvárosban, Heinrich Alajos és Fiai cégjellel. Vagyonukat nemcsak a vaskereskedéssel, hanem a politikai háttér ügyes kialakításával is gyarapították. A család tagjai a másik kereskedőcsalád sarjaival, a Schopper család leányaival házasodtak össze. A Schopper család őse Károly, vaskereskedő, nagy szántóterületeket vásárolt a Józsefvárosban, ahol a róla elnevezett Schopper Gasset magyarosították 1873-ban Tömő utcára. A Heinrich-Schopper leszármazottak szogorúan ragaszkodtak a puritán életmódhoz és kereskedő mivoltukhoz.
 Az 1900-as években a jómódú cég Józsefvárosba költözött, a régi császári és királyi honvédség szekerészed laktanya helyén felépített új székházába, az Üllői út 32. szám alá, az épületet Heinrich-udvarnak nevezték, kiterjedt a Mária utca 54. szám alá, ott raktározták az árukat, a földszinten vörös téglából épült udvari épületekbe.
 Heinrich Ferenc (1866-1925) vasáru-nagykereskedő, politikus, kereskedelemügyi miniszter, a Magyar Polgári Párt, a Nemzeti Középpárt egyik megalapítója volt. A Budapesti Kereskedelmi Iparkamara alelnökeként és a budapesti Kereskedelmi Testület elnökeként tevékenykedett. Síremléke a Kerepesi temetőben áll, Fadrusz János szobrászművész készítette, 1929-ben állították fel. Az 1970-es években az Üllői úti részen a Vasért Vállalat boltja és központja működött. A felújított klasszicista épület homlokzatán, Négy szobor felett "Heinrich-Udvar" felirat olvasható. A Mária utcai épületrészen a homlokzaton mai is olvasható: "Heinrich A. és Fiai Rt." A múlt üzenete a mának.