Sztrilich.hu

Üdvözöljük a Sztrilich család honlapján!

Családtörténet

Sok-sok év és lelkiismeretes munka


Dr. Sztrilich Péter főorvos a július 7-én, a Polgármesteri Hivatalban tartott idei Semmelweis-napi ünnepségen "Belváros Egészségügyéért" kitüntetést kapott. 
 A Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálata által működtetett Hercegprímás utcai fogorvosi rendelőben bevallottam neki, cseppet sem bánom, hogy beszélgetésre és nem kezelésre várok.
 A főorvos úr csak mosolygott ezen, hiszen ő néhány kedves, együttérző szóval mindig el tudja űzni a betegek félelmét. Sokan járnak hozzá, pácienseit régóta ismeri, akiknek saját tapasztalataikra épülő bizalmát a sok-sok év és a lelkiismeretes orvosi munka eredményezte. Ennek tulajdonítja a neki szóló elismerést, amelynek természetesen nagyon örült, de rögtön hozzátette, nem tartja egyedüli érdemének, mert jól dolgozni csak jó csapatban, szakértő segítőtársakkal együtt lehet.
- Valószínűleg a koromnak is szerepe volt abban, hogy rám esett a választás - mondta -, hiszen valóban régen, 1963-ban kezdtem a pályafutásomat. Azóta is ugyanennél az intézetnél dolgozom, bár a Madách téri rendelő státusza időközben többször változott, működött önállóan éppúgy, mint a Péterfy Sándor utcai kórház részlegeként. A kerülethez először az alapellátás került vissza, s minthogy a fogászat annak számít, a szakorvosi rendelésben az orvosok privatizációjára is itt került sor elsőként. Tavasszal költöztünk a Hercegprímás utcai rendelőbe, amely mind az épület, mind a felszereltség szempontjából rendkívül korszerű, itt valóban magas színvonalú ellátást tudunk biztosítani.
 Az elmúlt húsz évben az ambuláns szájsebészet területén hasznosította tudását. Az utóbbi időkben megbízott osztályvezető főorvos volt, ami további feladatokkal, felelősséggel járt.
- Arra vagyok igazán büszke, hogy amikor átvettem a vezetést, kollégáimmal együtt tizenketten voltunk, s ennyien is maradtunk, mert az önkormányzat részéről a korrekt feltételeket biztosító szerződés lehetővé tette valamennyiünk további foglalkoztatását. A korhatár elérésekor kértem a nyugdíjazást, az egyéb funkciókat átadtam, de a vállalkozó orvosokra vonatkozó feltételek szerint továbbra is végzem a napi munkát a fogászati rendelőben. Az itteni gárda összeszokott csapatnak számít, mert 8-10 éve - nélkülözhetetlen asszisztensnőmmel, Emmikével még sokkal régebb óta - dolgozunk együtt, és talán megadatik, hogy így folytatódjon a jövőben is.
 Erre minden bizonnyal van esély, egyrészt, hisz dr. Sztrilich Péter jócskán letagadhatna a korából, másrészt szakmaszeretetét és munkakedvét tekintve bárkivel szemben állná a versenyt.